Dnevno zaužita prehrana ima pri učinkovitem vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnotežja zelo pomembno vlogo, saj lahko vsebuje snovi ki zakisajo (povzročajo sproščanje še večjih količin kislin) ali pa vsebuje hranilne snovi, ki delujejo bazično. Kisli ali bazični učinek hrane je odvisen od njene kemične sestave. Kadar je pH našega telesa zdrav, takrat se naš imunski sistem uspešno bori proti strupom in bakterijam, ki hočejo skozi kožo ali črevesje vdreti v naše telo.
Predpogoj našega zdravja je zdrav imunski sistem. Kadar ne deluje pravilno so posledice vidne v obliki razdražljivosti, alergij, vnetij, utrujenosti, motnje koncentracije, glavobolov, depresije, mrzlih udov, nagnjenosti k okužbam in kasneje hudih kroničnih bolezni.
Zbolimo takrat, ko se v našem telesu nabere prevelika količina toksinov, ki nastajajo zaradi napačne prehrane in neurejene prebave in presnove. Bolezen je naravni proces čiščenja toksinov (strupov) iz našega organizma, ki pa ga največkrat umetno prekinemo z jemanjem sintetičnih zdravil. Simptome bolezni sicer odpravimo, vzrok bolezni pa potisnemo še bolj globoko.
Uživanje industrijsko pridelane hrane, hrane živalskega izvora, neekološke hrane, uporaba močnih čistilnih sredstev, kemično-obdelanih krem, šamponov in mil, uporaba antibiotikov, kontracepcije in sintetičnih zdravil, vodi v povečanje kislega pH-ja v našem telesu in s tem padec imunskega sistema, manjšo odpornost na antibiotike in zdravila ter sproža alergije, vnetja in bolezni. Vsa živila, ki vsebujejo veliko beljakovin, masti in škroba so kislotvorna.
Bolezen je prizadevanje telesa, da se znebi nabranih odpadkov in strupov, ki so posledica napačne presnove. Zakisanost je temeljni vzrok vseh bolezni.
Zakisanost je torej stanje v telesu, ko je v mišicah, organih, vezivnih in maščobnih tkivih preveč kislih presnovnih ostankov. V medicini bolj poznajo izraz acidoza. Acidoza je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni vzrok za nastanek vseh bolezni v telesu. Telesne tekočine stalno prehajajo skozi tkiva in odnašajo presežene količine odpadnih kislin. Naš organizem deluje tako, da odpadne kisline, ki jih ne more izločiti, ponovno vsrkava iz debelega črevesa, od koder jih preko jeter pošlje nazaj v krvni obtok in odloži v tkivih. In te, v tkivih odložene odpadne kisline določajo ali bo naš organizem zdrav ali bolan.
Nasprotje zakisanosti je alkalnost oz. bazičnost. Ta pomaga h kreposti telesa, dobrega počutja in odličnega zdravja. Dosegamo jo s hrano, ki je bazična oz. alkalna, torej takšna, ki ne izloča odpadnih kislin, in z dobrim notranjim počutjem. Bazičnost s hrano dosežemo z razmerjem 80:20, kar pomeni, da moramo zaužiti 80 odstotkov živil, ki ustvarjajo bazičnost in samo 20 odstotkov takih, ki ustvarjajo kislost.
Posledica dolgotrajne zakisanosti so motnje v presnovi beljakovin ter strukturi in funkciji hrustančnega tkiva, ki vodijo do poslabšanja in degenerativnih obolenj kot so artroza in revmatoidna obolenja.
Naši predniki iz kamene dobe so raje uživali mešano hrano, ki je poleg živalskih beljakovin vsebovala večji delež rastlinskih bazičnih živil. Nasprotno pa je značilno za hrano naše zahodne civilizacije velik delež kislih živil, predvsem živalskih beljakovin, ki povzročajo obremenitev telesa s kislinami. Na drugi strani pa je poznano, da velik delež sadja in zelenjave prispeva k povečani razpoložljivosti in višku bazičnih snovi v telesu.
Novejše raziskave so pokazale, da je dolgotrajno moteno kislinsko bazično ravnotežje eden glavnih vzrokov za pojav kroničnih bolezni kot je osteoporoza.
Posledica zakisanja vezivnega tkiva in medceličnega prostora so številna obolenja, h katerim spadajo danes vse civilizacijske bolezni kot so putika, revma, obolenja vezivnega tkiva,celulit, vnetno-degenerativne spremembe gibalnega aparata, razne oblike bolečin, glavoboli, migrena, osteoporoza, diabetes, bolezni ožilja in srca, možganska kap,motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, prebavne težave, disbioza črevesja (črevesna glivična obolenja), pojav obolenja zob oz. poškodbe dentina, zaradi kislinske obremenitve sline, kronično vnetni procesi na črevesju in alergije.
Pri zdravemu človeku je pH vrednost krvi 7.4. Že majhne spremembe od te vrednosti vodijo do hudih motenj v presnovi, ki so življenjsko nevarne.
Ne mešajte med seboj beljakovin in škroba, saj za svojo presnovo potrebujejo drugačne kisline in če oboje med seboj pomešamo, to v našem želodcu začne povzročati prebavne motnje, napenjanje, pline, napihnjenost, depresijo in pomanjkanje energije. Sadje vedno uživajte na prazen želodec, saj zaradi fermentacije povzroča napihovanje. Zamrzovanje, vlaganje in druga obdelava nižajo bazičnost sicer bazični zelenjavi in sadju.
Pri prehranjevanju bi se morali držati osnovnega načela, ki pravi, da je bil ključ do dolgega življenja zmernost pri prehranjevanju.
Vsi sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi delujejo zelo bazično. Prav tako zeliščni čaji.
Zdravju so škodljivi žgane pijače, vino, pivo, kava, kavni nadomestki, črni čaj, gazirane pijače, kajti v telesu ustvarjajo močno kislost. Prav tako zakisajo začimbe, kot so želatina, kečap, majoneza, gorčica, sol, sojina omaka, muškatni orešček, kis-beli, predelan.
Kislost ustvarjajo tudi kozmetični izdelki, zdravila in tobak.
Jejte uravnoteženo prehrano, večkrat po malo. Uživajte sveže sadje, posebej jabolka in čimveč zelene zelenjave. Pravilno dihajte, uživajte in se razgibavajte v naravi. Ne pozabite na svežo. Če vode ne pijete, potem je škoda denarja za vse ostalo. Še tako kakovostne snovi, kot so vitamini in minerali iz zelenjave ali sadja ne bodo prispeli tja, kamor so namenjeni, če bo vaše telo dehidrirano.
Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo rafinirani sladkor v vseh oblikah (tudi med, sokove, sirupe) in vse jedi, ki vsebujejo rafinirani sladkor. Posebno opozorilo velja za sladke pijače, kot so kokakola, pepsi, fanta, cockta: ne samo, da so te pijače bogate s sladkorjem, vsebujejo tudi ogljikov dioksid, ki je, kot vemo, odpadni produkt človeške presnove. Kot da to ne bi bilo dovolj, vsebujejo naštete pijače tudi fosforno kislino, ki je znana po svoji skrajni kislosti (pH 2,8). Te pijače so prave ‘kislinske bombe’ in hitro izčrpajo telesne zaloge kalcija. Za razstrupljevalni proces so velika katastrofa.
Drugi korak je izločitev vseh živil živalskega izvora – mesa, mesnih izdelkov, jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Popolnoma moramo izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti tiste iz bele moke (kruh, testenine, slaščice, pice).
Dovoljene jedi so tiste, ki v telesu delujejo bazično. To sta predvsem sadje in zelenjava, ki morata biti sveža, biološko pridelana in gensko nespremenjena. Sveže sadje je odlična izbira, saj je lahko prebavljivo. Vendar ga ne smemo mešati skupaj z zelenjavo, ampak ga moramo jesti posebej. Za okrepitev notranjega čiščenja so najboljši agrumi, jabolka, hruške, lubenice, temne češnje in temno grozdje.
Mnogo ljudi je zmedenih, kako lahko agrumi delujejo bazično, saj so vendar precej kislega okusa. Vendar okus nima nič skupnega s tem, kako živilo vpliva na kislost v želodcu in krvi. Sokovi iz agrumov so odlični za čiščenje sluzi v prebavnem traktu. Če jih zaužijemo na tešče in takoj za tem ne obremenimo želodca z drugo hrano, so odlično bazično sredstvo.
Med zelenjavo je prav tako najbolje izbrati tisto, ki je znana po čistilnem učinku. To so predvsem sladki krompir, korenje, buče, pesa, zelje, zelena, peteršilj in vsa temna listnata zelenjava. Tudi česen, čebula in ingver imajo odlične čistilne in zdravilne učinke. Obstajajo trije načini, kako lahko za namene razstrupljanja pripravimo zelenjavo: naredimo zelenjavno juho, zelenjavo na kratko dušimo ali skuhamo v pari oziroma pripravimo zelenjavni sok.
Brez skrbi lahko uporabimo katerekoli kalčke, saj vsi delujejo bazično. Prav tako so semena in različni oreški odličen vir rastlinskih beljakovin, nujnih aminokislin, vitaminov in mineralov. Žal vsi oreški razen mandljev in lešnikov delujejo kislo.
1. Jejte veliko vlaknin in ekološko pridelanega svežega sadja in zelenjave (pesa, redkev, artičoke, zelje, brokoli, morske alge so odlični pri razstrupljanju)
2. Zaščitite jetra z zelišči – regratove korenine, koprive, repinec, ovsena limonada, pegasti badelj, zeleni čaj
3. Vitamin C
4. Pijte vsaj dva litra vode na dan (navadne brez vonja, barve in okusa)
5. Dnevno gibanje in sproščanje (joga, meditacija, hoja…)
6. Hidroterapija – najprej se stuširajte z zelo toplim tušem, nato s hladnim in to tri krat ponovite. Nato pojdite za 30 minut v posteljo.
7. Pojdite v savno.
Viri: http://holistic.si, http://zdrava-prehrana.bodieko.si, http://druzina.enaa.com