Ogljikovi hidrati so pomemben člen v prehranjevalni piramidi. Pomembno je, da izberemo prave – ZDRAVE. Zato moramo znati ločiti med slabimi in dobrimi, ter te v priporočljivih količinah vključite v prehrano. Dobri ogljikovi hidrati naj predstavljajo okoli 40 odstotkov dnevnega vnosa hrane, v prehrano jih vključite predvsem zjutraj in dopoldne. Proti koncu dneva jih zamenjajte za beljakovine in zelenjavo.
Naravna, nerafinirana živila in živila, ki niso industrijsko predelana, so sestavljena iz dobrih ogljikovih hidratov, zato jih v prehrano vključite vsak dan. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da nas nasitijo za dlje časa, poleg tega telo hranilne vrednosti takšnih živil pokuri, kar preprečuje kopičenje maščobnih zalog. V prehrano torej vključite:
Za živila s slabimi ogljikovimi hidrati označujemo živila, ki imajo visok glikemični indeks. Najpogosteje so to tako imenovana sodobna, industrijsko predelana živila, umetno sestavljena živila, kemično pridobljeni koncentrati (koruzni sirupi, predelani škrobi) in gensko spremenjena živila. Zanje je značilno, da nasitijo le za kratek čas, telo pa njihove energije ne porabi v celoti, zato se ta kopiči v obliki maščobnih blazinic. Živila, ki se jim je potrebno izogibati v večjih količinah so:
Vir: http://www.zurnal24.si
NAMIG ZA PRAZNIČNE DNI: Pecivo, piškote, torte….pripravite iz polnozrnate ali pirine moke, sladkor zamenjajte z medom ali suhim sadjem (rozine…). Preverjeno odlično, pa še zdravo in manj kalorično.